Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Hirveän hyvä hummus

archie gone lebanon

Reissuelämää ja vähän muutaki!

torstai 23. elokuuta 2012

Hirveän hyvä hummus

Munsta tuntuu, että kesällä en juuri ole muita kuvia iskenyt eetteriin kuin ruokakuvia. Ja melkein ihan aina, kun ne on otettu kotona, on niissä esiintynyt vaaleankeltaista töhnää, tai siis hummusta. Tosiasiassa hummus oli ihka ensimmäinen libanonilainen ruoka-asia mitä maistoin, enkä todellakaan tykästynyt heti. Oikeasti mulla meni useita vuosia ennen kuin opin nauttimaan sen mausta.

Nykyään meillä kokkaillaan hummusta ehkä kerran viikossa, joskus jopa useammin ja oon asettanu itelleni tehtäväksi saada kaikki mun läheiset (iskä ja topi, varokaa!) tykkäämään tuosta keltaisesta herkusta. Tiiän että siellä lukijoiden joukossa on ihmisiä, jotka tykkää kokeilla uusia ruoka-asioita ja on niiden suhteen reilusti avarakatseisempi kuin minä, joten osaatte varmasti arvostaa, kun jaan teille sen reseptin jonka mukaan me tehdään hummusta.

Se ei oo mikään Karimin isoäidin perintöresepti vaan ihan reilusti Jenni Fleetwoodin The Taste of the Middle East -kirjasta poimittu. Mutta hyvää se on silti.

Valmistelut: Rohkaise mielesi ja astele kaupunkisi etnoruokakauppaan ostamaan kikherneitä ja tahinea. Saa niitä toki Prismastakin, mutta huonommalla laadulla ja korkeammalla hinnalla. Oulussa parhaat herneet ja seesaminsiementahnan löytää Tuirasta Merikoskenkadulta joko Naza -kaupasta (mistä oli viime viikolla ainakin kikherneet loppuneet) tai sitten siitä vastapäisestä (sieltä löyty, 2,5e kilo!). Nämä kyseiset etnokaupat voivat olla melko ahdistavia, mutta kokenut kikherneenmetsästäjä ei semmoisista välitä. Ystävällinen hymy auttaa tässäkin asiassa. Ja niin, tahinella eli seesaminsiementahnalla ei ole muuta väliä kuin se, että se on tehty Libanonissa (tietysti!) ja että siinä ei oo käytetty muuta kuin seesaminsiemeniä. (Ja se muuten lausutaan thiine, tai tietty suomalaisittain tahine.)

Heitä muutama kupillinen kikherneitä likomaan yön yli kattilaan, kaada kaveriksi vettä ja ruokasoodaa.
Vaihda vesi. Kiehuta kikherneitä seuraavana päivänä muutama tunti miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat kunnolla pehmenneet.
Kaada astiaan 1,3dl tahinea,
2,5 dl turvonneita ja keitettyjä kikherneitä,
2-3 valkosipulin kynttä, reilusti suolaa ja pippuria,
sekä kahden sitruunan mehu.
Sekoita sauvasekoittimella kaikki tasaiseksi tahnaksi.
Maista! Lisää joko tahinea, sitruunamehua, valkosipulia, suolaa, pippuria tai kikherneitä kunnes maku on hyvä.
Tarjoile ja syö!
Näillä ohjeilla syntyy hummus, jota voi syyä esimerkiksi lihan ja kasvisten kanssa. Perinteisesti se tarjoiltaisiin oliiviöljyn ja persiljan kanssa, mutta koska tämä nirppanokka ei juuri kummankaan mausta välitä, ruukaan heittää hummuksen päälle muutaman keitetyn kikherneen koristeeksi. Ja jos niistä jäljelle jääneistä jo turvonneista kikherneistä ei muuta jaksa tehä, niin ne voi laittaa vaikka salaatin joukkoon, tai napsia sellaisenaan.

Ja nippelitietäjille tiedoksi: hummus tarkoittaa arabiaksi kikhernettä, tuon ylläolevan herkun oikea arabiankielinen nimi on hummus bit tahine, eli kikherneitä tahinen kanssa.

Tunnisteet:

2 kommenttia:

23. elokuuta 2012 klo 11.48 , Blogger Nella kirjoitti...

Onnea bebe! <3

http://fi.cision.com/Tietopankki/Top-10--blogit/Top-blogit-Suomessa/

 
23. elokuuta 2012 klo 12.50 , Blogger Inka kirjoitti...

Kiitti! :) Onhan tuo aika kiva juttu.

 

Lähetä kommentti

Antaa tulla!

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu