Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Vuoden ensimmäinen leivoskokeilu, ja siinä epäonnistuminen

archie gone lebanon

Reissuelämää ja vähän muutaki!

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Vuoden ensimmäinen leivoskokeilu, ja siinä epäonnistuminen

Mulla on viime aikoina ollut kumman huono leivontakarma. Oon ollu siitä aika hiljaa täällä blogin puolella, mutta nyt tunnustan kaiken. Ensin epäonnistuivat punajuuribrowniet, maistuivat ihan liikaa punajuurelta, sitten tein tuplasatsin pipareita mutta unohdin makeuttaa taikinan. Kolmas epäonnistuminen oli se seeprakakku, ja neljäs tapahtui tänään. Kohta oon ihan hartiat lysyssä tämän leipomishomman kanssa ja laitan mun uunikinttaan naulaan.

Tai no mistään varsinaisista epäonnistumisista ei tietenkään voi puhua, jos kaikki leipomukset ovat käyneet kaupaksi. Noista ainoa todellisesti täysin epäonnistunut tekele on siis punajuuribrowniet, jotka on olleet viikkokausia jo pakastimessa (tervetuloa meille kyllään...). Kaikkia muita on siis kyetty syömään, myös näitä tämänpäiväisiä.

Leipasin nimittäin tämän Jamie Oliverin 30 minute meals -jakson innoittamana portugalilaisia vanukastorttuja eli pastel de natoja, tai ainakin jonkunlaisen version niistä. Jos olette jo onnistuneet unohtamaan huhtikuisen ylistykseni tuota kyseistä herkkua kohtaan, voitte palautella sen mieleenne täältä.

Niin, Jamie oliverin mukaan pastel de natoja tehdään näillä seuraavilla ainesosilla:

Crème frachea noin 120 grammaa, luomuappelsiini (luomua, koska käytetään kuorta), sokeria tai vaihtoehtoisesti steviaa, vaniljatahnaa (mulla ei ollut sitä joten käytin siemeniä ja uutetta) sekä voitaikinaa. En _ikinä_ käytä mitään puolivalmisteita mutta nöyrryin voitaikinan edessä ja käytin nyt sitä, kun en ottanut tätä kokonaisvaltaisena kokeilukokemuksena ja tehnyt voitaikinaa from the scratch. Laitetaan vaikka kiireen, tai jonku muun yhtä säälittävän selityksen piikkiin.

Kokkasin ensimmäistä kertaa elämässäni kilpaa ruokaohjelman kanssa. Vaikka Jamie teki puolessa tunnissa tuon leivoksen lisäksi koko muun aterian, en millään meinannu pysyä sen tahissa ja video piti laittaa paussille vähän väliä. Puolessa välissä touhua tajusin, että nuo ohjelman ohjeet on muuten riittävät ja tarkat, mutta missään välissä ei mainittu (en huomannu eli ei mainittu!) uunin lämpötilaa ja leivosten paistoaikaa! Sovelsin siis vähän pakkauksessa sanottuja ohjeita ja laitoin jotain sinne päin. Ohje oli kutakuinkin tämmöinen:

Jamie Oliverin Portuguese Custard Tart

Voitaikinaa
Kanelia
1 vapaan kanan muna
1 tl vaniljatahnaa
120g ranskankermaa
puolen appelsiinin kuori

Hiero kanelia voitaikinan päälle ja rullaa taikina. Leikkaa rullat kahteen osaan, paina lyttyyn ja levitä muffinssipellille, nosta taikina reunoja pitkin kupiksi, laita uuniin vajaaksi 10 minuutiksi. Sekoita sillä aikaa muna, vaniljatahna, ranskankerma ja raastettu appelsiinin kuori tahnaksi. Availe uunista otettuja taikinanyyttejä kupiksi seiniä pitkin, ja lisää täyte. Laita takaisin uuniin vielä vajaaksi 10 minuutiksi.Ja kuten kuvasta näkyy, herra Oliverin ohjeen mukaisesti leipomusten päälle oli määrä tehdä vielä kinuskikastiketta sulattamalla kattilassa 4-5rkl sokeria ja puolen appelsiinin mehu. No, siitä on aikaa kun minä oon viimeksi käsitelly sokeria ja niinhän siinä kävi että mun kinuskikastikkeesta tuli kovaa ja tahmeaa siirappia, joka toi ainakin sata hammaspeikkoa kylään.

Yhtä maistettuani revin sokerin pois leivonnaisten päältä (onneksi irtosi helposti) ja totesin, että ovat vielä raakoja, takaisin uuniin siis. Uunin jälkeen lisäsin päälle vielä reilusti kanelia, mutta ei ne siltikään aivan halutun näköisiä olleet:Kotitekoisia pastel de natoja on nyt siis kokeiltu. Näky ja maku eivät olleet lähellekään sitä, mitä saa Portugalista eurolla, mutta jos ette oo tuota alkuperäistä herkkua päässeet vielä maistamaan, tämä saattaa maistua ihan hyvältä. Mutta jos ootte kokeilleet real dealia, eläkää kokeilko tehdä kotona ainakaan tällä reseptillä. Ei pääse edes lähelle.

Mutta jos silti kokeilette, jättäkää tuo appelsiini pois, se oli ihan turha.

Tunnisteet:

4 kommenttia:

2. tammikuuta 2013 klo 21.17 , Blogger Irina kirjoitti...

Minusta nuo nayttaa tosi herkulliselta! Soisin. Mina taas en saa kaasu-uunissa onnistumaan edes niita asioita, jotka ennen olivat helppoja, joten siirryin mousseihin ja raakoihin juustokakkuihin ;)

 
3. tammikuuta 2013 klo 8.14 , Blogger Inka kirjoitti...

Joo nuo uunit on kyllä pahoja! Minäki nykyään poltan kaikki jos meen mitään tekemään lapsuudenkodin uunissa. Kaasu-uunin kans kävis varmaan samoin ku sulla. :D

 
3. tammikuuta 2013 klo 9.58 , Blogger Nella kirjoitti...

Mä en edes arvais yrittää näitä joten propsit sulle! Eivätkä ne pahalta näytä missää nimessä! Sun pitää ottaa uus revanssi (;

 
3. tammikuuta 2013 klo 19.13 , Blogger Inka kirjoitti...

Joo mää just mietin että luovutanko kokonaan vai otanko tämän haasteena! :D

 

Lähetä kommentti

Antaa tulla!

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu