Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Alkuvuoden ykkösherkku: maapähkinävoi

archie gone lebanon

Reissuelämää ja vähän muutaki!

maanantai 25. helmikuuta 2013

Alkuvuoden ykkösherkku: maapähkinävoi
Oon sen tyypin syöjä, että ihastun johonkin juttuun täysillä ja vedän sitä sitten kaksin käsin ja kauhojen kanssa jonkin aikaa, kunnes saan siitä tarpeekseni ja siirryn seuraavaan vouhotuksen kohteeseen. Näitä kausittaisia lemppareita on ollu muun muassa omput ja appelsiinit, ja nyt vuoroon on päässyt maapähkinävoi. Maistoin sitä tammikuussa oikein ajatuksella enkä oo sen jälkeen päässy irti.

Jos totta puhutaan, oon syöny maapähkinävoita vaan kotona enkä tainnu maistaa tuota amerikkalaista herkkua edes jenkeissä käydessäni. Se mitä minä pidän maapähkinävoina voi olla täysin erilaista kuin se kaupan mössö, mitä muut vetelevät nassuihinsa. Meillä maapähkinävoi on nimittäin aina ite tehtyä, enkä oo maistanu koskaan kaupan maapähkinävoita, joten se voi olla, että mun käsitys siitä on aivan eri kuin mitä se todellisuudessa saattaa olla.

Teen maapähkinävoin itse, kun se on niin helppoa. Lisäksi tietty itse tehdyssä tavarassa tietää tismalleen ravintoarvot ja tietysti tärkeimpänä sen, mitä suuhunsa oikein lusikoi (tai meikäläisen tapauksessa lapioi).
Maapähkinävoin teko on supersimppeliä: maapähkinät pellille, 175 asteiseen uuniin hetkeksi (5-7 min) paahtumaan, jäähtymisen jälkeen blenderiin, vähän suolaa sekaan ja blendataan kunnolla. Ja se on siinä! Mää laitan yleensä joku 300-400 grammaa maapähkinöitä yhteen satsiin ja lisään siihen noin teelusikallisen suolaa.

Mulla meni hetki ennen kuin opin, miten kauan meidän uunissa kannattaa pähkinöitä paahtaa. Ite tykkään semmosista vähän paahdetusta, kun pähkinät ovat vielä melko makeita mutta toiset tykkäävät paahtaa ne melkein mustiksi asti. Sama juttu suolan kanssa, toiset tykkää että on enemmän, toiset vähemmän.

Minä laitoin ensin osan pähkinöistä blenderiin ja kunhan niistä oli tullut sileää tahnaa, lisäsin vielä loput pähkinöistä ja blendasin vaan sen verran, että ne musertuivat sinne. Näin maapähkinävoista saa hieman rosoisempaa. "Crunchy", kuten jenkkilässä sanotaan.


Ja sitten on valamista, eli ei kun lusikoimaan!

Niin, syön siis maapähkinävoin paljaaltaan suoraan lusikasta, mutta kuulemma toimii esim ompun tai päärynän kanssa, jos yksinään nautittuna tuntuu oudolta.

Tunnisteet:

6 kommenttia:

25. helmikuuta 2013 klo 20.06 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Täällä ilmoittautuu myös yksi maapähkinävoita suoraan purkista syöjä:) olen ostanut Lidlin voita, jossa ei muuta kuin pähkinää, ei siis esim. lisättyä sokeria. Mutta koska voita tosiaan menee suoraan purkista monta lusikallista, en ole uskaltanut vähään aikaan ostaa sitä. Mutta nyt aion kokeilla reseptiäsi. Kuulostaa helpolta ja herkulliselta.

 
25. helmikuuta 2013 klo 20.25 , Blogger Karim kirjoitti...

Jaaha, ja kenenköhän resepti! Joku tais inhota maapähkinävoita vielä vähän aikaa sitten... Mutta niinhän se menee, laiva kääntyy hitaasti. :)

 
25. helmikuuta 2013 klo 21.35 , Blogger Inka kirjoitti...

Oi jes, en siis ole outojen tapojeni kanssa yksin! :D Ja täytyy kyllä kehaista että Lidl on ihan mahtava kauppa, siellä tulee vastaan just tuommosia ylläreitä kuten maapähkinävoita ilman mitään ylimääräistä. Pitääpä käydä kyyläämässä vähän etikettejä täälläkin, vaikka taidan toistaiseksi pysytellä kotitekoisessa maapähkinävoissa, ainakin niin kauan kuin stokkalla maksaa kilo maapähkinöitä alle kolme euroa.

 
25. helmikuuta 2013 klo 21.36 , Blogger Inka kirjoitti...

Vai LAIVA!? Meikä kiittää ja kumartaa, PAH!

 
2. maaliskuuta 2013 klo 18.21 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mää en tajuu kuin sää saat tosta noin sileetä!! Mulla siitä tuli vaan sellasta jauhemaista vaikka onki ihan supernamnam :-( Epätoivoissani lisäsin vähän oliiviöljyä ja hunajaa - maku parani vielä lisää, mutta ei riittäny sekään tekemään tosta kunnon tahnaa. Mää lähen Lidliin..

 
2. maaliskuuta 2013 klo 20.41 , Blogger Inka kirjoitti...

:D Mää kävin lukemasa niitä Lidlin etikettejä ja aika yllättävän hyvältä näytti! Koitappa semmosta että paahat niitä pähkinöitä vähän kauemmin että auttaisko. Mää tekkiin tännää aamulla uutta maapähkinävoita ja en malttanu antaa olla uunisa ko muutaman vaivasen minnuutin ja tuli tuo sama ongelma, jauhoin varmaan 20 minuuttia niin sain vähän tahnamaisempaa mutta selkeesti paljo jauhoisempaa ku yleensä. Ja on muuten selekiästi paljo makiampaa mitä olis jos antais pähkinöiden olla uunisa vähän kauemmin.

Mutta makuha on paras joten mahtavaa!

 

Lähetä kommentti

Antaa tulla!

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu